ТЕМА: «ЯКА МОЯ УЛЮБЛЕНА СТРАВА?»
Мета: дати учням уявлення
про асортимент страв, традиційних для населення України; формувати інтерес до
кухарської справи; розвивати уяву, мислення, фантазію; виховувати повагу до
культури власного народу.
І. РАНКОВА ЗУСТРІЧ
1. Вітання
Встаньте , дітки, всі
рівненько,
Посміхніться всі гарненько.
Посміхніться всі до мене,
Посміхніться і до себе.
Привітайтесь : «Добрий
день!»
Хай гарно розпочнеться
новий день!
2. Обмін інформацією
— Щоб бути спритним і витривалим,
добре вчитися, щоб працювати і відпочивати,— потрібно їсти.
Не можна обійтися без
їжі. Вона дає енергію для життя. А ще їжа допомагає тобі зростати. Усе, що ти
з’їдаєш, органи травлення переробляють та перетворюють на будівельний матеріал
для кісток і м’язів.
Ти знаєш, що не потрібно
їсти багато солоних і копчених продуктів. Для твого організму вони не корисні.
М’ясо, риба, молочні продукти, овочі та фрукти — корисні для здоров’я.
Наприклад, у моркві міститься вітамін, потрібний для зору. Дуже корисні яблука.
А ось солодощі —
цукерки, шоколад, тістечка — слід їсти якнайменше. Надлишок цукру призводить до
ожиріння, від солодкого руйнуються зуби, з’являються висипання на шкірі.
3.Щоденні новини
День___
Число____
Місяць____
Погода
Тема тижня: “Їжа. Навіщо ми їмо?”
Тема дня: ЯКА МОЯ УЛЮБЛЕНА
СТРАВА?
II. ОЗНАЙОМЛЕННЯ З ТЕМОЮ ТА МЕТОЮ ДНЯ
— А ви любите смачненько
поїсти?
— Якими є ваші улюблені
страви?
— Що готують ваші мами?
— Смачно готувати — це
велика майстерність. Українці завжди славилися смачною кухнею.
III. РОБОТА НАД ТЕМОЮ ДНЯ
1. Гра «Страву відгадай,
продукти поскладай»
Морква, біб і цибулина,
Бурячок і капустина,
Ще й картопля — шусть у
горщик.
Ну й смачний ми
зварим... (борщик).
Рисова, гречана, манна...
Ложку в рот — і буде
наша.
Здогадалися? Це... (каша).
3. Довго з тіста їх
ліпили,
Потім дружно ласували,
Ще й сметанки додавали.
(Вареники.)
Із пшениченьки вони.
Зі здобного тіста,
Просяться, щоб з’їсти. (Пампушки.)
Липи цвіт, суниць,
малини.
Розігріли самовар,
Пити будемо... (узвар).
2. Практична робота «Складання меню на
день»
— Список страв на
день...
М Е Н Ю
СНІДАНОК / ОБІД /
ПОЛУДЕНОК / ВЕЧЕРЯ
УЗВАР / КАША МОЛОЧНА /
КАША ГРЕЧАНА / БОРЩ / ВАРЕНИКИ / МОЛОКО / ПАМПУШКИ / КОВБАСКА
Робота в групах
МЕНЮ
|
СНІДАНОК:
|
ОБІД:
|
ПОЛУДЕНОК:
|
ВЕЧЕРЯ:
|
— Напишіть слова
каліграфічно.
3. Практична робота
У групах приготувати
улюблений бутерброд (на малювати), розповісти про рецепт
його приготування.
4. Математика на кухні
● Настав добрий ранок.
Мама на кухні готувала
сніданок.
6 млинців приготувала —
Киця Мура 1 вкрала.
Порахуйте ті млинці,
Що потраплять зранку
Дітям до сніданку.
● На городі жовта диня,
Наче справжня господиня,
Рахувала залюбки
зелененькі огірки —
5 огірочків та ще 5 —
буде... (10),
Як не знать?
● Бабуся Оля у печі
Випікала калачі —
6 спекла, 4 з’їли.
Скільки залишили?
● 2 веселих буряки
Танцювали залюбки.
5 огірочків не
забарились,
В хороводі закружились.
Морквиця в пляс пішла
У червоному намисті.
Скільки разом всіх
Городніх артистів?
5. Хвилинка відпочинку (На вибір вчителя).
6. Створення колажу «Моя улюблена страва».(Приготувати
малюнка заздалегідь.)
IV. ПІДСУМОК УРОКУ. Рефлексія.
Робота у щоденнику
вражень
1. Які страви є
традиційними для моєї родини?
2. Які страви я вмію
готувати?
Немає коментарів:
Дописати коментар